Artikkel

Vorter: symptomer og behandling

Vorter, også kalt vorter eller «verruca,» er infeksjoner på huden forårsaket av HPV-viruset. En vorte ser vanligvis ut som en liten kul på huden.

Hva er en vorte?

Vorter er hudvekster forårsaket av en infeksjon av HPV-viruset som har kommet inn gjennom et kutt eller brudd i huden. De vises vanligvis på hender og føtter, men kan også utvikle seg andre steder. Vorter er spesielt vanlige blant barn. Vanligvis er de ikke smertefulle, men noen kan være smertefulle og klø, spesielt hvis de er på føttene og blir utsatt for trykk under gange.

Hva forårsaker vorter?

HPV-viruset forårsaker vorter. Viruset er smittsomt og trives i varme og fuktige miljøer. Det kan spre seg ved direkte eller indirekte kontakt, for eksempel hvis du berører en vorte eller gjennom våte gulv i offentlige dusjer. Imidlertid utvikler ikke alle som kommer i kontakt med viruset vorter.

Typer av vorter

Det finnes ulike typer vorter, men noen av de vanligste er vanlige vorter og plantarvorter som kan vises alene eller i grupper. Vanligvis forsvinner de av seg selv, men det kan ta måneder eller år. Noen ganger krever de medisinsk behandling for å bli løst.

Hvordan ser en vorte ut?

Her er noen karakteristiske trekk for å identifisere en vorte.

  • Vanlige vorter ser ofte ut som hevede, grove klumper med en kornet overflate og en avrundet topp. Kulene kan ha små svarte flekker av koagulerte blodkar i midten og ligner blomkål. Hudlinjene over vorten er vanligvis forvrengte. Vanlige vorter vises ofte på fingre og hender og er vanligvis smertefrie, men kan være smertefulle ved berøring.
  • Plantarvorter forekommer vanligvis på undersiden av føttene på steder som bærer vekt, som sålene. Vorter på føttene ser ut som grove, kornete vekster med små svarte flekker av koagulerte blodkar i midten. Hudlinjene over plantarvorten er vanligvis forvrengte. Plantarvorter kan være enkeltstående eller vokse i klynger (mosaikkvorter). Ofte vokser de innover fordi gange og ståing utsetter dem for press, og det kan forårsake alvorlig smerte og ubehag.

Vorte eller liktorn?

Hvis plantarvortene vokser innover, kan de forveksles med liktorner som har en lignende utseende. Imidlertid er det noen viktige forskjeller: liktorner har ikke små svarte prikker inni dem og forstyrrer ikke de naturlige linjene på undersiden av føttene, som vorter gjør.

Fjerning av vorter

Vorter forsvinner vanligvis av seg selv, men det kan ta lang tid, og de kan spre seg til andre områder eller personer. Noen vorter er smertefulle, og mange finner dem flaut. Hvis vortene plager deg, er det forskjellige måter å behandle dem på. Her er tre tips om hvordan du kan bli kvitt en vorte:

Hvordan fjerne vorter:

KRYO Vortefjerner

Kryo Vortefjerner har en unik teknologi, det er en innovativ behandlingsform for frostfjerning av vorter- både på hender og føtter.
Kryo Vortefjerner er basert på samme metode som legene bruker ved nedfrysing av vorter på hender og føtter. Den unike beholderen er doseringssikker, og gir akkurat den dosering som er nødvendig. Det gjør fremgangsmåten svært enkel og sikker, og derfor velegnet til egenbehandling.

Enkel i bruk

Det gjennomsiktige applikatorhodet presses direkte over vorten og sikrer at dosene trenger ned i selve vorten.

Rask og effektiv

Behandlingen er effektiv. Etter kun 10 sekunder er Kryovæsken frosset helt inn i roten av vorten. Den effektive behandlingen gjør at den også egner seg på barn over 4 år.

Tips og råd

  • Kryo Vortefjerner brukes på vanlige, utvendige vorter på hender og føtter, og må IKKE benyttes på sensitive eller intime områder.
  • For optimalt resultat av hornete/harde vorter, kan det være lurt å mykgjøre vorten med vann i forkant av behandlingen, f.eks. bading eller dusjing.
  • Ved en ekstra stor vorte (multivorte) bør man vente i 14 dager før behandlingen gjentas på en ny del av vorten.
  • Husk å rense applikatoren med vedlagte renseserivetteretter etter hver bruk for å unngå overføring av smitte.
  • Beregnet for bruk på voksne og barn over 4 år. Er du usikker på om du har en vorte, kontakt lege for undersøkelse.

Slik gjør du

  1. Det er viktig at vorten er posisjonert oppover slik at applikatoren lett kan presses opp-ned over vorten.
  2. Sørg for at applikatoren kretser godt om selve vorten. Press beholderen med tommelen 3 ganger etter hverandre for å frigjøre Kryogassen som trenger inn i vorten. Applikatoren holdes over vorten i minimum 10 sekunder.
  3. Innen 14 dager etter behandling vil vorten vanligvis forsvinne, og ny frisk hud komme frem. For vanskelige vorter kan behandlingen repeteres, men dersom vorten ikke er borte etter 4 behandlinger, bør lege kontaktes for nærmere undersøkelse.

Relaterte Artikler