Artikkel

Liktorn på føttene: symptomer og behandling

Liktorn er en type hard hud på føttene som utviklet seg som en konsekvens av gjentatt friksjon og trykk på huden. Det er en av kroppens forsvarsmekanismer for å beskytte den underliggende huden.

Hva er en liktorn?

Liktorn er en hudfortykning med en hard kjerne i midten. Den harde kjernen kan føles som en torn som stikker inn i underhuden. Liktorn oppstår vanligvis som følge av mye friksjon og trykk.

Hvordan ser en liktorn ut og hvor er det vanlig å få de?

  • Hardhet: Den har en hard og fortykket kjerne som kan være gul eller grå.
  • Form: Liktornen kan se ut som en liten, konisk pigg eller en kjerne som stikker opp fra huden.
  • Omgivende hud: Huden rundt liktornen kan være øm og irritert på grunn av friksjon og trykk.
  • Lokalisering: Liktornen er vanligvis lokalisert på områder der det er hyppig friksjon eller press, som på føttene, spesielt på tærne eller på fotsålene.
  • Smerte: Noen ganger kan liktorner være smertefulle når man trykker på dem eller når det er trykk på dem, for eksempel når man går.

Det er tre typer liktorner på føtter

Myke liktorner

Myke liktorner utvikles på fuktig hud, vanligvis mellom tærne. De har vanligvis et hvitt gummiaktig utseende med en hard overflate. Det varme og fuktige området holder dem fuktige og myke. Liktorner mellom tærne utvikles vanligvis som en reaksjon på friksjon, for eksempel på grunn av stramme, spisse sko som får huden mellom to tilstøtende tær til å gni mot hverandre.

Harde liktorner

Harde liktorner utvikler seg vanligvis på tørre, flate hudområder. De dannes vanligvis på benete områder, for eksempel der du har brukt sko som presser mot tærne. Harde liktorner (liktorner på tærne) har en tendens til å være små, harde, runde med et definert område og kan se ut som hevede knuter av hard hud.

Frøliktorner (også kjent som plantarliktorner)

Frøliktorner (også kjent som plantarliktorner) er små, harde liktorner som ser litt ut som klynger av frøliknende liktorner. De dannes vanligvis på hælen og kan se ut som groper i huden. Frøliktorn er assosiert med tørre hudområder. Et korn på foten er vanligvis forårsaket av for mye press og friksjon.

Vorte eller liktorn?

Noen ganger kan det være vanskelig å skille frøliktorn (liktorn på fotsålen) fra vorter (verruca) på fotsålen. Men det er store forskjeller mellom dem. Vorter, i motsetning til liktorn, utvikler seg vanligvis fra en virusinfeksjon. De er også forskjellige i utseende. For å skille mellom en liktorn og en vorte, kan du se at vorter vanligvis har små brune eller svarte prikker inni og på denne måten bryter den de naturlige linjene på bunnen av foten, noe liktorn ikke har.

Hvordan forhindre liktorn

  • For å forhindre at liktorn dannes, må du minimere friksjon og press på huden:
  • Bruk sko og ikke gå barbeint. Når du går barbeint, utsetter du føttene for trykk og friksjon fra bakken, noe som kan forårsake liktorn.
  • Bruk sko som sitter godt. Den vanligste årsaken til liktorn er sko med dårlig passform som forårsaker trykk og friksjon. Derfor er det viktig å bruke sko som verken er for små, for store, høyhælte, eller har harde såler eller dårlig plasserte sømmer. Skoene må ikke klemme, gni eller legge for mye press på føttene.
  • For å forhindre liktorn bør du unngå trange sko, som komprimerer tærne og forårsaker trykk mellom bein og hud. Du bør ha god plass til tærne og kunne vrikke på dem. Ikke bruk sko som er for store. Hvis du bruker sko som sitter løst, kan foten gjentatte ganger gli og gni mot skoen. I tillegg bør du unngå sko med harde såler uten demping. Hvis sømmene i skoene er dårlig plassert, kan foten din også gni mot dem, noe som kan forårsake irritasjon.
  • Bruk sokker når du bruker sko. Å bruke sko eller sandaler uten sokker kan forårsake friksjon på føttene. Bruk sokker som sitter godt og er komfortable. Ved behov kan du bruke sokker som er dempende og ekstra tykke rundt de områdene hvor det er spesielt vanlig å få liktorn.
  • Hold tåneglene korte. Hvis tåneglene er for lange, kan det dannes trykk på tærne fra sko, noe som kan føre til dannelse av liktorner.
  • Bruk beskyttende hjelpemidler, som liktornplaster, innleggssåler eller tåskillere.

Les mer om fotpleie