Artikkel

Forebygge og behandle gnagsår

Hva er et gnagsår?

Gnagsår vises først som røde og følsomme områder på huden og kan deretter utvikle seg til en blemme fylt med en klar væske. Det er kroppens beskyttende reaksjon mot trykk eller skader.

Hva forårsaker gnagsår?

Gnagsår forårsakes av friksjon og intens gnissing mot huden, vanligvis på grunn av friksjon fra sokker eller sko som gnisser mot hudens topplag. Gnagsår på føttene oppstår vanligvis når du bruker nye eller trange sko, eller sandaler eller høye hæler uten sokker. Risikoen for å få blemme eller gnagsår øker når føttene er varme og hovne, for eksempel ved trening, turgåing eller i varmt vær.

Bør du ta hull på en blemme?

Nei. Blemmen kan sprekke på grunn av gnissing eller trykk, eller tømme seg for væske på naturlig måte. Men det anbefales å la blemmen være som den er og ikke punktere den med vilje. Hvis blemmen punkteres øker risikoen for å ende opp med en infisert blemme, og det vil forsinke helingen.

Hvor lenge varer et gnagsår?

Vanligvis heles gnagsår naturlig i løpet av en uke. De kan forårsake smerte, spesielt hvis du irriterer huden på gnagsåret. Derfor kan det være bra å dekke den med gnagsårplaster som beskyttelse.

Hvordan bli kvitt gnagsår?

For å forebygge eller behandle gnagsår kan du bruke et gnagsårplaster. Visste du at det finnes to forskjellige typer gnagsårplaster? Norgesplaster tilbyr begge variantene av gnagsårplaster som kan brukes for ulike behov. Så, hvordan fungerer gnagsårplaster?

Norgesplaster Forebyggende Gnagsårplaster i hydrokolloidmateriale er et gnagsårplaster som skal brukes før gnagsåret har oppstått. Den beskytter nemlig mot trykk og friksjon og forhindrer dannelsen av blemmer. Det er det perfekte gnagsårplasteret å bruke når du skal bruke et par nye sko eller støvler eller før du drar ut på en lang tur.

Norgesplaster Beskyttende Gnagsårplaster brukes for å beskytte blemmen når den allerede har oppstått. Gnagsårplasteret har en sårpute laget av hydrogel som beskytter blemmen. Den gjør det også enkelt å fjerne plasteret uten å skade selve blemmen.

Hvordan bli kvitt blemmer på føttene:

Norgesplaster Beskyttende Gnagsårplaster

Hvis du får et gnagsår, bør du prøve å minimere trykk og friksjon og unngå sko som gnisser mot blemmen. Bruk Norgesplaster Beskyttende Gnagsårplaster med hydrogel-sårpute for å beskytte og redusere trykket på blemmen. Når du har påført gnagsårplasteret, bør du unngå å bruke skoene eller gjøre aktiviteten som forårsaket blemmen til den har leget. Dette rådet er spesielt viktig for de som lurer på hvordan man raskt kan helbrede gnagsår på føttene. Norgesplaster Beskyttende Gnagsårplaster finnes i ulike størrelser avhengig av hvor stor blemmen er og hvor den sitter:

  • Gnagsår på tåen: Hvis du har et gnagsår på tåen, bør du bruke et gnagsårplaster som er spesielt utformet for tær, for eksempel Norgesplaster Beskyttende Gnagsårplaster Tå.
  • Gnagsår på hælen: Hvis du har gnagsår på hælen, kan du bruke Norgesplaster Beskyttende Gnagsårplaster Hæl eller XL avhengig av hvor stort gnagsåret er.

Hvordan forebygge gnagsår på føttene og hvordan behandle gnagsår på føttene:

Gnagsår er resultat av friksjon ved gnaging og trykk på huden, og i tillegg er det en tendens til at fuktig hud lettere får gnagsår. Den beste måten å hindre at gnagsår oppstår er derfor å redusere og eliminere mulige kilder til friksjon og trykk, og holde føttene tørre. Vær også klar over at risikoen for å få gnagsår øker når føttene er varme og hovne.

1.      Bruk hydrocolloid gnagsårplaster til forebygging

Norgesplasters Forebyggende Gnagsårplaster i hydrocolloid bidrar til å beskytte huden mot friksjon og dempe trykket. Jo tidligere du setter på et gnagsårplaster, desto mer effektivt kan du forhindre gnagsår på føttene. Bruk plasteret på området der huden kan bli utsatt for friksjon. Norgesplasters Forebyggende Gnagsårplaster finnes for både tær og hæler.

2.      Gå inn nye sko

Den beste måte å unngå gnagsår fra nye sko er å bruke skoene hjemme noen dager før du begynner å bruke dem i lengre tidsrom. Ta av skoene før du begynner å føle smerte. På denne måten vil du myke opp skoene og oppdage utsatte områder der skoene gnager på føttene. Bruk sokker når du går inn nye sko slik at du beskytter huden mot friksjon.

3.      Hold føttene tørre og rene

Hvis du skal gå langt, er det viktig å bruke komfortable sko og skifte sokker ofte for å holde føttene tørre og rene. Doble sokker kan bidra til å redusere friksjonen mellom skoene og føttene. Bruk en tynn og glatt strømpe innerst og så en tykkere sokk i, for eksempel, ull ytterst. Pass på at sokkene ikke krøller seg eller gjør at skoen sitter for stramt. Videre bør du skifte sokker ofte slik at de ikke blir fuktige, spesielt hvis du svetter på føttene. Ikke bruk bomullssokker fordi de lettere blir fuktige.

Hvordan oppstår gnagsår?

Før du har en blemme

For å unngå gnagsår kan du påføre Norgesplaster Forebyggende Gnagsårplaster for å beskytte huden.

Rød hud

Dette er en kort fase. Når du har en varm flekk på huden, er det ikke lenge før blemmen begynner å danne seg. Når du kjenner at det begynner å stikke litt, er det gnagsåret under hudens overflate som begynner å utvikle seg til en blemme. For å forhindre at dette skjer, må du raskt stoppe trykket og gnagsåret på huden. Du kan beskytte den varme flekken ved å påføre et tradisjonelt gnagsårplaster i hydrokolloid som letter på trykket og reduserer friksjonen, for eksempel Norgesplaster Forebyggende Gnagsårplaster.

Intakt blemme

Når blemmen har dannet seg, danner den en blemmelomme fylt med væske mellom de øvre lagene av huden. Hensikten er å beskytte og fungere som støtdemper for de nedre lagene av huden slik at de ikke skades av mer trykk og friksjon. I tillegg hjelper den til med å helbrede såret raskere. Når en blemme har oppstått, bør du prøve å minimere trykk og friksjon. Du kan beskytte blemmen med et gnagsårplaster spesielt utformet for å beskytte blemmer, for eksempel Norgesplaster Beskyttende Gnagsårplaster.

Sprukket blemme

I denne fasen er det viktig å rense såret grundig og sørge for at den åpne blemmen er beskyttet av et gnagsårplaster. Årsaken er at bakterier lett kan komme inn i det åpne såret og forårsake en infeksjon. Vi anbefaler å bruke et gnagsårplaster med en sårpute i hydrogel som beskytter blemmen og som lett kan tas av uten å skade blemmen, for eksempel Norgesplaster Beskyttende Gnagsårplaster. Ikke dra av død hud fra toppen av blemmen. Denne huden vil falle av naturlig når ny hud har dannet seg.

Åpent sår

Hvis huden på toppen av blemmen er skrapt bort eller revet av, er blemmen åpen. Hvis du ikke har behandlet blemmen i de tidligere stadiene og hvis gnagsåret på blemmen fortsetter, vil det føre til en åpen blemme. Åpne blemmer er vanligvis mer smertefulle og følsomme for infeksjoner og tar lengre tid å lege. Sørg for å rense såret grundig for å unngå infeksjon og bruk et gnagsårplaster spesielt utformet for eksisterende blemmer og med en sårpute i hydrogel, for eksempel Norgesplaster Beskyttende Gnagsårplaster.

Relaterte artikler