Artikkel

Hvorfor du bør behandle såret ditt med medisinsk honning

Medisinsk honning er naturlig antibakteriell og brukes for å fremme sårheling og forebygge infeksjoner og arrdannelse.

Hva er medisinsk honning?

Medisinsk honning er en spesialisert type honning som brukes til sårheling. Den er nøye behandlet og sterilisert for å garantere kvaliteten, sikkerheten og effektiviteten for medisinsk bruk, og fri for forurensninger og giftige stoffer.

Medisinsk honning brukes til å fremme sårheling, forebygge infeksjoner og redusere risikoen for arrdannelse. Den har naturlig antibakterielle egenskaper og er effektiv i behandling av ulike typer sår, fra mindre kutt til store infiserte sår, diabetiske sår samt 1. og 2. grads forbrenning.

Historien om medisinsk honning

Honning har en lang historie med medisinsk bruk som strekker seg over tusenvis av år. Bruken av honning til medisinske formål har blitt observert i ulike kulturer, inkludert gamle grekere, romere og regioner som Midtøsten, India og Kina. Selv Hippokrates, allment ansett som «medisinens far», diskuterte omfattende de helbredende egenskapene til honning og dens anvendelser i medisinske behandlinger.

Mens bruken av honning gikk ned med bruken av antibiotika, har den fått oppmerksomhet igjen på grunn av antibiotikaresistens. Medisinsk honning er et verdifullt alternativ for utfordrende sår, inkludert antibiotikaresistente infeksjoner, med bevist effekt i sårheling og infeksjonsbehandling.

Norgesplasters antibakterielle honningprodukter

Honning-produktene inneholder medisinsk honning. De fremmer og stimulerer sårheling, forebygger infeksjoner og reduserer risikoen for arrdannelse.

Medisinsk honning har sterke sårhelende egenskaper, det er en organisk antibakt som brukes til å forbedre sårhelingsprosessen.

Antibakteriell bandasje

Antibakteriell bandasje har en hydrogel sårpute for fuktig sårheling, beriket med medisinsk honning.

Pakningen inkluderer 3 bandasjer for opptil 5 dagers behandling.

Antibakteriell sårsalve

Antibakteriell sårsalve inneholder medisinsk honning og vitamin C og E. Sårsalven har en klinisk bevist effekt på sårheling, er lett å påføre og skånsom mot huden (svir ikke). Tuben inneholder 15 g.

Vitamin C og vitamin E er begge antioksidanter som gir gode forutsetninger for at et sår kan gro normalt:

 • Fordeler med vitamin C
  • Vitamin C spiller en viktig rolle i kroppens evne til å produsere kollagen, et protein som spiller en kritisk rolle i sårheling og vevsreparasjon. Kollagen gir struktur og styrke til huden og hjelper til med dannelsen av nytt vev, som støtter helingsprosessen
 • Fordeler med vitamin E
  • Vitamin E har antiinflammatoriske egenskaper som kan bidra til å redusere betennelse i huden. Betennelse kan forsinke sårheling, så de anti-inflammatoriske effektene av vitamin E kan bidra til en raskere helingsprosess.

Hvordan medisinsk honning virker

Medisinsk honning er naturlig antibakteriell og brukes til å fremme sårheling. Dens sårhelende egenskaper er basert på to hovedpilarer: dens pro-helende egenskaper, som fremmer sårheling, og dens antimikrobielle aktivitet, som effektivt løser og forhindrer infeksjoner.

De helende egenskapene til medisinsk honning

 • Den skaper et fuktig sårmiljø, som er avgjørende for sårheling. Fuktigheten hjelper til med å forhindre at såret tørker ut, og lar cellene migrere og dele seg mer effektivt.
 • Den kan hjelpe til med å fjerne dødt eller skadet vev fra såret, og fremme veksten av sunt vev.
 • Den tilfører essensielle næringsstoffer til sårstedet, og støtter helingsprosessen.
 • Den kan stimulere dannelsen av nye blodkar som forbedrer blodtilførselen, leverer oksygen og næringsstoffer som er nødvendige for helbredelse.
 • Den har anti-inflammatoriske effekter; kan bidra til å redusere hevelse, smerte og rødhet på sårstedet, og støtte helingsprosessen.

Antimikrobiell aktivitet hos medisinsk honning

 • Honning er sammensatt av over 200 forskjellige komponenter, hvor sukker er de dominerende. Sukkerets osmotiske aktivitet dehydrerer bakterier ved å trekke vann fra omgivelsene, og skader cellene deres siden mikroorganismer også krever vann for å overleve.
 • Honning inneholder også glukoseoksidase, som genererer små mengder hydrogenperoksid, noe som ytterligere bidrar til dens bakteriedrepende effekt.
 • I tillegg har honning antimikrobielle fyto-kjemikalier og en lav pH som skaper et ugunstig miljø for mikroorganismer.