Artikkel

Store kutt

Når vi kommer i kontakt med skarpe objekter kan kuttskader inntreffe og store kutt er mer alvorlige enn overfladiske sår, da de går gjennom alle tre hudlag og ofte forårsaker mer blødning.

 

 

Når du står overfor et dypt kutt, er det viktig å ta raske skritt for å håndtere situasjonen på en måte som reduserer risikoen for infeksjon og hjelper såret med å gro.

  1. Det første og mest akutte trinnet er å stoppe blødningen. Dette kan oppnås ved å trykke på såret med en steril kompress eller en ren klut eller lignende.
  2. Komprimering bidrar til å stanse den verste blødningen og gir deg tid til å behandle såret grundig.
  3. Når du har kontroll over blødningen, er det viktig å rengjøre såret nøye. Dette bør gjøres med mild såpe og vann for å fjerne skitt og fremmedpartikler.
  4. Etter rengjøring er det tid for å trekke sammen sårkantene ved hjelp av sårlukkingstrips. Disse stripsene hjelper såret med å gro raskere og kan minimere dannelse av arrvev.

Jo tidligere du får sårkantene til å møtes, desto mindre sjanse er det for at infeksjon kan oppstå. Når du har fått kontroll over blødningen og sårkantene er trukket sammen, kan du påføre en bandasje. Bandasjen bør være i stand til å absorbere blod og sårvæske. Hvis det er mye blod eller væske, kan du vurdere å bruke Scansoft Kompress sammen med Scanpor Tape for å sikre at bandasjen sitter godt på plass. Det er viktig å merke seg at bandasjen skal byttes hvis det begynner å sive blod eller annen sårvæske gjennom den. Scankvikk Bandasje er også velegnet til store kutt og kommer i praktiske størrelser og er en høyabsorberende steril bandasje med sårpute som ikke fester seg til såret. Den er videre også egnet for mindre operasjonssår, skrubbsår og små brannsår. Scansoft Kompress er en høyabsorberende non-woven kompress som er spesielt egnet for store væskende sår. Den har en hudvennlig film på begge sider og fester seg ikke i såret. Begge produktene er utviklet for å gi riktig omsorg til dype kutt og hjelpe med sårhelingsprosessen.