Spørsmål og svar

Hva er en TCC?
En TCC(Total Contact Cast) er en individuelt tilpasset gips til foten for å avlaste og for å minimere friksjon og trykk mot sår under foten. En TCC skal ha full kontakt med fot og nedre del av leggen for å kunne flytte vekten/trykket bort fra såret. En TCC er også brukt i behandlingen av Charcot for å kunne ha kontroll på fotens bevegelser og samtidig gi støtte.

Hvorfor bruke TCC- EZ?
En TCC er vurdert til å være «Gold Standard» for avlastning av fot. 89% av pasientene med diabetiske fotsår som brukte en TCC, fikk sitt sår tilhelet etter ca. 43 dager(6 uker). TCC-EZ gjør det mulig for pasienten å gjennomføre sine daglige gjøremål da pasienten fortsatt kan gå mens såret behandles.

Hvordan gjennomføres behandlingen?
Den første gipsen skiftes etter 2-3 dager. Deretter skiftes den hver 7 dag, dvs. en gang i uken. Det anbefales at gipsen beholdes på 1-2 uker etter at såret har grodd, for å beskytte den tynne nye huden.

Er behandlingen gjennomførbar for pasienten(compliance)?
Den ytterste gipsen er av lett fiberglass som tørker raskt, og blir til et hardt skall som MÅ fjernes med en gipssag. Når man skal gå, må man bruke den tilhørende skoen. Selv korte turer til badet om natta, må skoen brukes. Pasienten MÅ under noen omstendigheter, prøve å fjerne gipsen.

Passer TCC-EZ til alle former av legger?
TCC-EZ består av en enkel «rulle på» teknikk som gjør det enkelt å tilpasse gipsen individuelt.

Kan TCC-EZ brukes på Charcot fot?
TCC-EZ tilbyr en spesialdesignet såle/sko for dette.

Kan TCC-EZ brukes til kraftig overvektige pasienter?
TCC-EZ er tilgjengelig i spesielt store størrelser for pasienter som veier helt opp til 181 kg.

Hvordan legges TCC-EZ?
TCC-EZ er et avlastningssystem, og trenger ingen innblanding fra ortopedisk verksted og gipsestue. 
TCC-EZ  legges av sykepleiere som er blitt opplært til å gjøre dette. Disse må være godkjent av leverandøren.

Hvordan blir opplæringen gjennomført?
Norgesplaster A/S står for opplæringen, og vil stå for godkjenningen av personell som kan utføre legging av TCC-EZ.

Hvor lang tid tar det å legge en TCC-EZ?
Er man erfaren, legger man en TCC-EZ i løpet av ca.15 min. Det er ¼ av tiden det tar å legge en ordinær TCC. Etter 15 min. tørketid, kan pasienten være oppe å gå med den medfølgende skoen.

Hva er det lurt å tenke på før man bestiller?
Forbruket vil selvfølgelig variere fra sted til sted, og her må man bruke skjønn og sunn fornuft. Det kan være lurt å bestille 10 castingsystem(kit) av hver størrelse, 7,6cm. Og 10 cm.) I tillegg noen sko i størrelsene regular, large og ekstra large. Da har man en bra «startpakke» som dekker de fleste behov.

Vand Dialog